0 items
El meu compte

10 regles bàsiques per menjar sushi (i no morir en l’intent)

 

Avui en dia, als països occidentals, menjar sushi és un hàbit estès i habitual, fet que no passava, posem per cas, fa tan sols una dècada. Aquesta menja nipona s’ha convertit en una alternativa del menjar ràpid, les pizzes o els entrepans. Ara bé, coneixem realment com s’ha de consumir el sushi? Seguim la tradició? Et servim en safata 10 regles bàsiques per saber què has de fer (i què no) a l’hora de degustar aquest aliment estrella de la gastronomia japonesa.

 

- Directament, amb les mans. Els japonesos aconsellen menjar-se el sushi amb les mans, fins i tot en ocasions molt formals, tot i que també es pot degustar amb bastonets de fusta, però s’ha d'evitar l’ús d’utensilis metàl·lics, ja que el metall altera el seu sabor.

- La salsa de soja, amb moderació. Posa salsa de soja en una safata petita, sense passar-te, que és símbol de golafreria. Vigila que no hi hagi peces que vinguin preparades amb una altra salsa. Si és així, no cal que les mullis més, perquè segurament estaran pensades perquè te les mengis tal com te les presenten.

- Alerta amb el wasabi! Malgrat que fora del Japó és habitual veure diluir wasabi en la salsa de soja, el més recomanable és no afegir-n’hi; la preparació ja conté la quantitat necessària. Si vols aconseguir un gust més fort, el millor és que el posis directament sobre la peça de sushi que et vulguis prendre. Tampoc és aconsellable menjar wasabi en gran quantitat (ni directament) perquè és molt picant i amagaria les subtileses gustatives de cada preparació.

 

“Els japonesos aconsellen menjar-se el sushi amb les mans, fins i tot en ocasions molt formals”

 

- El peix, damunt la salsa. I damunt la llengua. Suca lleugerament la peça de sushi en la salsa de soja, però fes-ho per la part del peix o cobertura, que no per l’arròs, perquè no se’t descompongui. Aquesta mateixa part (la del peix), que és la més saborosa, és la que ha d’estar en contacte amb la llengua.

- Tot de cop, però per ordre. Si pots, menja’t la peça de sushi completa, d’un cop, assaborint-ne la complexitat de gustos simultanis. El més recomanable és que ho facis seguint el següent ordre: primer, el sashimi (marisc o peix cru tallat a làmines molt fines); després, el nigiri (el sashimi amb arròs) i el makizushi (el que té forma de rotlle). Els rotlles més elaborats, el temaki (sushi enrotllat amb una fulla d’alga nori) i la tempura s’han de deixar per al final.

- Els bastonets no són per fer jocs malabars. Si utilitzes bastonets, no juguis amb ells, no els separis (si se’t trenca un, demana’n un altre parell, que no un de sol) ni els utilitzis per punxar el menjar (es considera un símbol de la mort). Tampoc donis de menjar a un altre comensal amb els propis bastonets (és de mala educació). Quan no els estiguis utilitzant, deixa’ls sobre el hashioki o damunt el plat.

 

“Si és possible, es recomana menjar-se la peça de sushi completa, d’un cop, assaborint-ne la complexitat de gustos simultanis”

 

- Cada extrem del bastonet per al que toca. Si et serveixes d’una plata principal, utilitza la part ampla dels bastonets. L’extrem més estret serveix per agafar el sushi del propi plat.

- El gari, per esbandir els sabors. Entre mos i mos de diferent gust, pots menjar trossos de gari, que ajuda a netejar el paladar dels sabors. No te’ls mengis coronant el sushi.

- Els plats, d’un en un i nets com una patena. Demanar més d’un plat de sushi a la vegada no és correcte. En tot cas, és preferible acabar-se un plat i demanar-ne un altre. Això sí: quan te l’acabes, has de tractar de deixar-lo completament net d’aliment, especialment d’arròs.

- Fora els vins i els refrescos. Quant al beure, el més habitual és començar amb sake (la beguda alcohòlica tradicional elaborada a partir d’arròs) i seguir amb una cervesa o te verd. Els vins i els refrescos no es tenen en compte, perquè emmascaren el sabor del peix i el marisc.

 

A l’hora de parar taula, no t’oblidis... 

El plat.

Els bastonets de fusta o hashi

Els posa-bastonets o hashioki

La salsa de soja.

El condiment picant o wasabi.

 

 

Article publicat al número 37 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment pel seu ús. Més informació aquí

Accepto
Top