0 items
El meu compte

Apuja la febre pels cupcakes

 

Proliferen per tot arreu i agraden a (quasi) tothom, ni que sigui per la seva atractiva aparença vintage i naïf. Són dolços, esponjosos, cremosos i esclatants de color, divertits i fins i tot sorprenents. Són les postres més chic del moment: els cupcakes, uns pastissets individuals a mig camí entre les magdalenes i les muffins i entre l’alta rebosteria i l’art.

 

L’origen dels cupcakes cal buscar-lo a finals del segle XVIII, o almenys les primeres mencions que s’han localitzat fins a dia d’avui. El terme cupcake (alguna cosa així com “pastís a la tassa”) fa referència als pastissets individuals que, a falta de motlles, es cuinaven en tasses, recipients de fang o copes. No és, però, fins al segle XXI que esclata la febre al seu mateix país d’origen, els Estats Units. La sèrie Sex on the City contribueix notablement a popularitzar-los. A casa nostra, d’un temps ençà s’han inaugurat botigues, s’organitzen tallers i s’editen llibres i programes de televisió dedicats únicament i en exclusiva a aquests dolços tan seductors que tenen un punt d’infantilisme.

 

“Originalment, a falta de motlles, es cuinaven en tasses, recipients de fang o copes”

 

La base dels cupcakes és la mateixa que la de qualsevol pastís: farina, llevat, ous, sucre i oli/mantega. La diferència principal radica en el que es tracta de porcions individuals col·locades sobre un motlle de paper anomenat càpsula, gairebé sempre estan farcits i es decoren amb crema de mantega d’infinits sabors i colors i amb elements decoratius opcionals (frosting).

Els cupcakes no es mullen amb llet, però són perfectes per prendre amb un bon te o cafè, per fer postres, per esmorzar o per berenar amb bona companyia. Estan molt sol·licitats a les celebracions d’aniversaris, batejos, comunions i casaments.

Per descomptat, són dolços, però no més que qualsevol altre pastís. Si bé els seus detractors els acusen de contenir massa greix i colorants artificials, cal saber que els més acurats estan elaborats amb ingredients d’altíssima qualitat i amb colorants naturals. Els cupcakes, per tant, no són necessàriament sinònim de bomba calòrica i química.

A D’estil ens volem sumar a aquesta febre i, a cada número, us oferirem una recepta de cupcakes ben original i saborosa de la mà de Bimba’s cupcake.

 

“Els cupcakes no són necessàriament sinònim de bomba calòrica i química”

 


Cupcakes de maduixa i roses

 

Ingredients per a 12 cupcakes
 

  • 80 ml. d’oli d’oliva suau o d’oli de gira-sol
  • 200 gr. de sucre
  • 3 ous mitjans
  • 200 gr. de farina
  • 1 culleradeta i mitja (7,5 gr.) de llevat (tipus Royal)
  • 1 culleradeta (5 gr.) de pasta de maduixa o de puré de maduixes
  • 120 ml. de llet semidesnatada

 

Ingredients per al farcit
 

  • Melmelada de maduixa

 

Ingredients per a la crema de mantega
 

  • 250 gr. de mantega sense sal a temperatura ambient
  • 250 gr. de sucre llustre
  • 1 cullerada de llet semidesnatada
  • ¼ de cullerada (1,25 ml.) d’aroma de roses
  • Colorant rosa en gel o pasta (opcional)

 

Elaboració
 

Posem a escalfar el forn a 180ºC.

Mentrestant, en un bol, barregem l’oli amb el sucre, hi afegim els ous i ho batem bé. En un altre bol, combinem i tamisem la farina amb el llevat i ho afegim a la massa líquida que hem aconseguit anteriorment. Ho fem en dues tandes, mesclant bé perquè tot quedi integrat.

A la massa resultant, hi afegim la llet i la pasta de maduixa i tornem a barrejar fins que quedi una mescla líquida i de color uniforme.

Preparem les càpsules de paper dins del motllo i hi aboquem la massa, que ha d’ ocupar, com a màxim, 2/3 parts de la càpsula.

Fornegem les càpsules a 180ºC durant 20 minuts, aproximadament. Després, les deixem refredar 5 minuts dins del motllo i, finalment, les desemmotllem i les col·loquem sobre una reixeta perquè es refredin totalment.

Mentrestant, preparem la crema de mantega de roses. Aboquem tots els ingredients necessaris en un bol i els batem durant 8-10 minuts; primer, a velocitat mitja i, passats dos minuts, a velocitat alta fins a aconseguir una crema fina.

Amb l’ajuda d’un ganivet, foradem el centre de cada cupcake i els farcim amb melmelada de maduixa.

Tot seguit, amb una màniga pastissera, decorem la base dels cupcakes amb la crema de mantega de roses i ja haurem acabat.


 

Article publicat al número 29 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment pel seu ús. Més informació aquí

Accepto
Top