0 items
El meu compte

Qui ha dit que els gelats no són saludables?

 

Amb l’arribada de l’estiu i la calor, a tots se’ns comença a fer la boca aigua pensant en els gelats, i alguns entrem en un debat intern en què té més les de guanyar la temptació que la força de voluntat. Els gelats engreixen, són una font de calories buides, provoquen refredats... Oi que us sona? La veritat, però, és que són un aliment molt complet, d’una riquesa nutritiva indubtable, i menjar-ne, sempre i quan –com tot– es faci amb moderació, té molts beneficis per a la nostra salut. En vols saber uns quants?

 

L’eterna pregunta: gelats sí o gelats no?
 

Amb l’arribada de l’estiu i la calor, a tots se’ns comença a fer la boca aigua pensant en els gelats, i alguns entrem en un debat intern en què té més les de guanyar la temptació que la força de voluntat. Els gelats engreixen, són una font de calories buides, provoquen refredats... Oi que us sona? La veritat, però, és que són un aliment molt complet, d’una riquesa nutritiva indubtable, i menjar-ne, sempre i quan –com tot– es faci amb moderació, té molts beneficis per a la nostra salut. En vols saber uns quants?
 

Són una font important d’energia.

• Els que estan elaborats amb llet o iogurt (els artesanals) aporten una gran quantitat de calci i poden arribar a cobrir entre un 10% i un 15% de la dosi diària recomanada; d’aquí que ajudin a enfortir els ossos i, alhora, a regular la pressió arterial.

• Contenen proteïnes i vitamines, ja que la majoria s’elaboren amb fruites (sobretot, els artesans).

• Posseeixen components electrolítics que ajuden a fer la digestió.

• Ajuden a cicatritzar i reduir la inflamació quan es tenen amígdales.

• No és cert que siguin la causa de refredats. Es poden consumir en qualsevol època de l'any; no només a l’estiu.

• Aporten la part lúdica, cultural i funcional que ha de contemplar, també, el fet d’alimentar-se.


El debat, per tant, no s’ha de centrar en la pregunta “gelats sí o gelats no?”, sinó, en aquesta altra: “quin tipus de gelat cal menjar?”, tenint en compte que la varietat existent és tan àmplia com sorprenent: gelats soft, gelats de crema, gelats de llet, gelats de mantega, gelats d’aigua, sorbets... I seguiríem, en una primera classificació, segons l’elaboració d’aquestes postres. Però l’autèntica marca de diferenciació dels gelats rau en una segona classificació, aquella que distingeix els gelats per la seva composició; és a dir: els gelats industrials i els gelats artesanals. Atenció al requadre anterior: artesanals versus industrials. Els dubtes se us esvairan de cop.

 

Industrials versus artesanals
 

Industrials

  • Estan elaborats en plantes industrials, l’objectiu principal de les quals és fabricar un producte amb el menor cost possible i, així, treure’n un major rendiment.
  • En la seva fabricació, s’utilitzen ingredients de menor qualitat, com, per exemple, sòlids lactis en lloc de llet o greix de coco en lloc de nata.
  • Duen colorants i saboritzants per obtenir un millor aspecte i sabor.
  • Contenen una gran quantitat d’aire.
  • Concentren molt de greix (fins a un 30%) d’origen vegetal.
  • Solen ser menys cremosos que els gelats artesanals.
  • Són més barats.


Artesanals

  • S’elaboren de manera manual, majoritàriament en petites fàbriques o obradors de gelats.
  • En la seva confecció, es fan servir únicament productes frescos i de primera qualitat.
  • No contenen ingredients químics, ni saboritzants, ni colorants, ni conservants.
  • Gairebé no duen aire. 
  • Tenen un contingut de greix molt més baix (aproximadament un 6%), el qual, a més, és apte per a diabètics, ja que retarda l’absorció del sucre.
  • Tenen una textura molt més cremosa.
  • El seu preu és una mica més elevat.

 


Sabies que...?

Des del 2013, després que així ho aprovés el Parlament Europeu, cada any, el 24 de març, se celebra el Dia Europeu del Gelat Artesanal, una iniciativa amb què Artglace, la Confederació d’Associacions de Gelaters Artesans de la Comunitat Europea, ha volgut donar valor al gelat artesà.


 

Article publicat al número 38 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment pel seu ús. Més informació aquí

Accepto
Top