0 items
El meu compte

Quan el disseny i la gastronomia es troben

 

La cuina i el disseny disten menys del que ens pensem. Potser per això la nova gastronomia s’ha recolzat, també, en el disseny com a eina creativa, establint una dinàmica relacional entre la creació del contingut alimentari i el seu contenidor que no podem passar per alt de cap manera. El binomi disseny-gastronomia està en plena expansió.

 

Darrerament, se n’han celebrat esdeveniments i xerrades. Fins i tot, aquest 2017 va arribar a Barcelona, després d’haver passat per ciutats com Tòquio o Miami, Tapas. Spanish design for food, una mostra que pretenia ensenyar que l'art aplicat a la cuina i als aliments existeix des que els humans mengem; és dir, des de sempre.

 

“Ara no és només qüestió d'aportar plats d'una gastronomia concreta, sinó també d'aportar aquest ambient real, tangible i rodó per submergir-se en un món d'experiències culinàries i gustatives”

 

Els restaurants s’apunten al disseny més que mai

Actualment, la gastronomia viu temps de bonança, experimentació i originalitat. En els darrers anys, a més a més, s'ha apostat per augmentar l'experiència que sempre envolta el fet de tastar les viandes, de menjar-se un àpat. Ara mateix, molts restaurants no només impliquen el fet de dinar o sopar, sinó que també tenen estudiats molts més conceptes al voltant del menjar. Restaurants temàtics i de diversa índole que distribueixen i paren molta més atenció i cura als seus espais, al feng shui, a una ambientació i un context que fan que els comensals se sentin dins d'una nova experiència, un nou ambient, un nou món.

Ara no és només qüestió d'aportar plats d'una gastronomia concreta (plats de de cuina catalana, italiana, nouvelle cuisine i milers de variants més!), sinó també d'aportar aquest ambient real, tangible i rodó per submergir-se en un món d'experiències culinàries i gustatives. Ras i curt: l'ambientació, la distribució del local, cada cop apunta més disseny i estudi previ per tal que els clients assaboreixin els plats de la manera més exclusiva, sensorial i completa. Com si fossin al context mateix de l'elaboració i cocció dels aliments, com si fossin a la Itàlia corprenedora de la Toscana; com si fossin al mateix centre de Tòquio tastant un sushi de primera qualitat...

Semblava que en l'última dècada hi havia certa tendència a barrejar el disseny més exclusiu amb els plats, amb una gastronomia que guanyava en experiències i en qualitat, i, segons resa la llegenda urbana, perdia en quantitat. Ara mateix, no només els plats se centren a aportar aquella nova experiència diferent, innovadora; ara, no només els plats són els que aposten pel disseny! Cadires, taules, cortines, armaris, lleixes, música i fins i tot els coberts poden arribar a ambientar d'aquesta manera! Restauradors, dissenyadors i decoradors treballen de la mà per aconseguir aquesta simbiosi tan extraordinària que fa que un àpat sigui molt més que un àpat.

No hi ha millor manera que aquest nou complement per arrodonir l'experiència del tast. No hi ha millor manera de poder desconnectar de la quotidianitat, del dia a dia, de poder capbussar-se en un racó completament diferent per uns instants. Envolar-se unes quantes hores, poder descobrir un nou món i marxar un moment del nostre és quelcom que es paga a preu d'or... O no!

Ara, els dissenyadors i decoradors d'interiors s'escarrassen cada cop més en preparar i distribuir els espais i una decoració única perquè cada restaurant i hotel tingui la seva pròpia personalitat, per tal que el menjar, l'ambient, la decoració, el local... siguin un tot complet, sencer, i una experiència encara més rodona, més saborosa i més fascinant que mai.

 

“El disseny en restauració és ja tan important que existeixen, fins i tot, uns prestigiosos premis de disseny que engloben el sector de l’hostaleria de tot el món: els Restaurant & Bar Design Award”

 

De premi!

El disseny en restauració és ja tan important que existeixen, fins i tot, uns prestigiosos premis de disseny que engloben el sector de l’hostaleria de tot el món: els Restaurant & Bar Design Award. A casa nostra, han aconseguit guardons el OneOcean Bar, o el Tapas Bona Sort, per exemple. No es queden curts la gelateria Rocambulesc, el Pakta, el Disfrutar o Les Cols, entre molts d’altres. La llista cada cop és més llarga, tant dels que tenen premi com dels que (encara) no, però se’l mereixerien.

 

Article publicat al número 44 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment pel seu ús. Més informació aquí

Accepto
Top