0 items
El meu compte

Un vi per a cada ocasió

 

Ens conviden a sopar i volem portar un bon vi per acompanyar-lo. Però com sabem si el que triem maridarà amb els plats o no? Tot i que cada cop s’estan trencant més els tòpics que encotillen en favor de combinacions més arriscades, hi ha unes quantes pautes de base que ens poden ajudar a encertar.

 

Poden existir moltes situacions diferents en què haguem de fer una tria de vi per amanir un àpat. Sigui perquè nosaltres mateixos organitzem una petita trobada a casa, sigui perquè som convidats i volem portar un present, o simplement perquè som en un restaurant i hem de triar amb què volem acompanyar els plats que ens serviran. En aquests casos, és força important –i cada cop més– la coneixença dels tipus de vins que existeixen, com encaixen amb els aliments i quins són els que més s’adeqüen a les viandes que prendrem.

 

"Existeixen tants vins com gustos, la qüestió és trobar els que encaixin millor amb els aliments que prendrem."

 

Les preguntes clau: què prendrem i de quant disposem?
 

Els dos punts fonamentals a l’entorn dels quals gira la tria d’un vi són l’àpat que prendrem i el pressupost amb el qual comptem. De vegades és bo que ens informem prèviament, per Internet, sobre els vins de què disposen al comerç on els comprarem, o saber ben bé què tenim al nostre celler personal. No sempre estarem disposats a gastar-nos 50 euros en un vi que no encaixi amb el menjar quan en podem trobar un de 30 que hi casi perfectament.

 

Juguem a maridar
 

El maridatge és el concepte que s’ha ideat per al casament metafòric entre el vi i els aliments, la millor combinació entre uns i altres per realçar-ne les qualitats en menjar-los i tenir una bona digestió. Dominar aquest art és tota una proesa.
 

L’elegància del rosat. Un vi rosat per a l’aperitiu sempre es posa bé. Bàsicament, perquè els rosats són lleugers, de bon passar, perfectes per combinar amb un menjar també lleuger. En sopars un xic formals, sempre resulta una bona aposta portar-ne un.
 

La lleugeresa del blanc. Per a plats amb una mica més de contingut que un simple aperitiu (és a dir, mariscos i peix, amanides, verdura...), un dels vins més adequat és el blanc. Resulta una mica més amarg que l’anterior, però amb un repunt que sovint el fa encaixar amb els primers plats i els entrants.

 

"Ser acurat en la tria dels vins per a un menjar sempre és garantia d’un bon àpat."

 

La contundència del negre. El vi per excel·lència dels afeccionats a les carns és el negre. És combinable amb plats de pasta o amb tota mena de carns, amb llegums i també amb formatges forts. Hi casa molt bé, tant pel seu sabor com per comportar una digestió equilibrada. Els vins negres més potents són recomanables per a carns de caça, com llebres, aus o conills.
 

Els més dolços, pels llaminers. Els vins més dolços de tots sempre es poden fer servir per acompanyar les postres basades en brioixeria, pastissos, dolços o fruits secs, però també per als aperitius menys convencionals.
 

Les bombolles. No podem oblidar-nos de begudes tan nostrades com el cava, que poden utilitzar-se durant tot el menjar, com el cava Brut, en aperitius o durant les postres.

 

Article publicat al número 25 de D'estil.

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment pel seu ús. Més informació aquí

Accepto
Top